Loading...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΥ

Βιογραφικό Ιωάννης Νίκου
biography ioannis nikou
giannis-nikou-portrait

O Γιάννης Νίκου, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του «Μαγικού Ρεαλισμού».

Στην ιδιαίτερα συμβολιστική ζωγραφική του έχει προσθέσει και υπερρεαλιστικά στοιχεία, από την πρώτη περίοδο δουλειάς του (1970-1990), δημιουργώντας έτσι μια πολύ προσωπική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα .

Ο Γιάννης Νίκου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1965 ως το 1970, με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Ν. Νικολάου  και Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοϊλα στο ψηφιδωτό. Εκείνη την περίοδο σπούδασε παράλληλα υποκριτική και σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών, καθώς και κλασική κιθάρα. Ασχολήθηκε  με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.

Μεταξύ διαφόρων διακρίσεων, έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση της ΕΟΚ «150 νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας». Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γ.Νίκου στην ταινία «Ο σουρρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», που πήρε το α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκεί κατά την περίοδο όπου ζει στην Ιταλία (1985-1990), η Νομαρχία της Umbria και το υπουργείο Τουρισμού, τον βραβεύουν για την δουλειά του ενώ η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης» Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη, όπου του απονέμεται και το βραβείο σχεδίου, για τον Κύκλο του “έργα  με μολύβι”.

Για το πολιτιστικό του έργο βραβεύθηκε στην Γένοβα με ειδικό βραβείο από την UNICEF,ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η έκθεση του στο Palazzo Spinola(Γένοβα 1987),όπου εξέθεσε για πρώτη φορά ξένος καλλιτέχνης.

Το 2004 , το έργο του τιμήθηκε σε σημαντική έκθεση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ το 2007 τιμητικές ήταν και οι εκθέσεις του στο “Μουσείο Βορρέ”(Αθήνα) καθώς και στο “Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλλας”. Το 2009 πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερης σημασίας έκθεση (με 56 ελαιογραφίες, μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις και σχέδια) τιμητική από τον Δήμο Αθηναίων, στο Γκάζι.

To 2016 , κυκλοφόρησε  μια εξαιρετική αναμνηστική συλλεκτική έκδοση με 3 ασημένια νομίσματα , από αντίστοιχα έργα του “Βιβλικού Κύκλου” του καλλιτέχνη, από τo Cook island. Έργα του “Βιβλικού Κύκλου” του υπάρχουν επίσης στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Μητρόπολη Δράμας καθώς και στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ο Γιάννης Νίκου ασχολήθηκε επίσης με την Γλυπτική, γοητευμένος πάντα , όπως βλέπουμε και στην ζωγραφική του,με τον όγκο και την τρισδιάστατη πραγματικότητα.Το 2017,έκανε το πρώτο του γλυπτό βασισμένο στον θεματικό του Κύκλο “Αbstraction” και στο έργο “Εξέλιξη”. Το γλυπτό παρουσιάστηκε στην ατομική, τιμητική του έκθεση από τον Δήμο Αμαρουσίου, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη “Σπύρος Λούης”, τον Δεκέμβριο του 2017.

Έχει παρουσιάσει ως τώρα το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Λονδίνο, Λευκωσία, Τορόντο ,καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές στην Βασιλεία, Παρίσι, Σπολέττο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα, Μάλτα, Ν.Υόρκη, Τορόντο, Αμβέρσα και Λευκωσία.

Εκτενείς αναλύσεις και αναφορές για το έργο του γίνονται σε λεξικά και βιβλία τέχνης, ενώ πίνακές του υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από την Ιταλία επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο, αν και άνθρωπος της μεγαλούπολης: την δημιουργία ενός δικού του χώρου μέσα στην φύση, όπου ζει και ζωγραφίζει μέσα σε ιδανικές συνθήκες.

Στο έργο του, συναντάμε μια ιδιαιτερότητα ασυνήθιστη  για την εικαστική πραγματικότητα. Ευρύτατη θεματολογία κατανεμημένη σε ενότητες, που φιλοτεχνούνται χρονολογικά παράλληλα και δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. Αυτές οι θεματικές ενότητες είναι: o “ Παγανιστικός – Αλληγορικός Κύκλος ”,  ο “ Ρομαντικός Κύκλος ”, “ o  Kόσμος των Αγγέλων ”, ο “ Bιβλικός Κύκλος – Αποκάλυψη ”, ο “ Μεσαιωνικός Κύκλος ”, ο “ Μυθολογικός Κύκλος ”,  ο “ Ιστορικός  Κύκλος ”, οι “  Θαλασσογραφίες  και  Ναυμαχίες ”,ο “ Μοντέρνος Κύκλος ”, “o Kόσμος με τις Μάσκες”,τα “ Πορτραίτα ”,ο “Χορός και Μουσική” και τέλος τα “ Έργα με μολύβι ”.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί, ότι η θεματολογία του σε ορισμένους κύκλους, όπως ο  “ Μεσαιωνικός ”, ο “Παγανιστικός – Αλληγορικός”, και ο “Ρομαντικός”, είναι επηρεασμένη από την καταγωγή  του Γιάννη Νίκου, που από την πλευρά της μητέρας του, είναι Αγγλοϊρλανδική.

Αξιομνημόνευτες είναι οι επικών διαστάσεων ελαιογραφίες  του ,με θέματα από την Μυθολογία και την Ιστορία , όπως ενδεικτικά, η “Τριλογία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου(8x2m.)”,O Χορός της Περσεφόνης(5,60×1,90cm)”,“ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ασία”(5,40x2m), καθώς και πολλές άλλες συνθέσεις που βρίσκονται σε Μουσεία και συλλογές …

Εξέχοντα ρόλο στη ζωγραφική του έχει το σχέδιο, που το χειρίζεται με τόση δύναμη και επιδεξιότητα, ώστε έργα αποκλειστικά φτιαγμένα με μολύβι να έχουν την σημαντική μιας ελαιογραφίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  ιστορικοί τέχνης που έχουν μελετήσει τη δουλειά του. “…παλμικό, υπερευαίσθητο, κινητικό, το σχέδιο του Γιάννη Νίκου εξασφαλίζει πολύ γερά θεμέλια στα λάδια του, ανακηρύσσοντας τον συγχρόνως μεγάλο μαίτρ”. (Δρ. Ντόρα Ρογκάν, ιστορικός Τέχνης, «Art and Living», Αθήνα 1996). Λόγω της πληθωρικής του φαντασίας και της σχεδιαστικής του δεινότητας έχει χαρακτηριστεί ως “εικαστικός Spielberg”. 

Το 2016 , ως αναγνώριση του πολυδιάστατου  και σημαντικού έργου του, έγινε η σύσταση του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου”,που έχει ως αντικείμενο και σκοπό, την μελέτη και διάδοση του έργου του. Τον Νοέμβριο του 2018,εγινε η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου στο Μόναχο (Αnkauf am Nordbad ,Schleißheimer Straße 119,ex Sparda Bank Filiale,80797 München ). Εκεί σε μιά μόνιμη έκθεση έργων του,το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει και να μυηθεί στον μαγικό κόσμο της Τέχνης του Γιάννη Νίκου, για πρώτη φορά στην Γερμανία.

Παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 2019, λειτουργεί το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” , στην Αθήνα(Αγίας Παρασκευής 11,Χαλάνδρι), με μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη, επιλεγμένων από όλους τους θεματικούς του Κύκλους.

Θα άξιζε στο σημείο αυτό να αναφερθούμε στα λόγια του Ιταλού Ιστορικού Τέχνης, Μauro Bocci , για τον Γιάννη Νίκου και το έργο του: “Eτσι λοιπόν, όπως ο Αρχαίος Λουκιανός, ο Γιάννης Νίκου με την ζωγραφική του, δημιουργεί όνειρα ξεχωριστά για τον καθένα μας, στο όνομα της Τέχνης”