Skip to content Skip to footer

Βιογραφία

Ο Γιάννης Νίκου (Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 1943) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του Μαγικού Ρεαλισμού. Στην ιδιαίτερα συμβολιστική ζωγραφική του έχει προσθέσει υπερρεαλιστικά στοιχεία, από την πρώτη περίοδο δουλειάς του (1970-1990), δημιουργώντας έτσι μία πολύ προσωπική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Ο Γιάννης Νίκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η μητέρα του, Νιόβη Πολιάδη, ήταν επαγγελματίας ζωγράφος όπως επίσης και η Αγγλο-ιρλανδή γιαγιά του Nelli Southgate το γένος Courtney. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να ζωγραφίζει και από το 1965 έως το 1970 σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου είχε καθηγητές τους Γεώργιο Μαυροειδή, Νικόλαο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοϊλα στο ψηφιδωτό. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική και σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών καθώς και κλασική κιθάρα δίπλα στον Θ. Ορφανίδη. Ασχολήθηκε με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Το 1981 γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Αιμιλία Χριστιάνα Βασιλοπούλου (1950–2019), η οποία εκτός από σύντροφος και συνεργάτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μούσα του.

Την περίοδο 1985–1990 λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της συζύγου του, εγκαταστάθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας, όπου η Νομαρχία της Umbria και το Υπουργείο Τουρισμού, τον βραβεύουν για το έργο του ενώ η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του Magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης». Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στη Ρώμη, όπου του απονέμεται το βραβείο σχεδίου για τον Κύκλο του «Έργα με μολύβι». Για το πολιτιστικό του έργο βραβεύτηκε στη Γένοβα με ειδικό βραβείο από τη UNICEF, ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η έκθεση του στο Palazzo Spinola (Γένοβα, 1987), όπου εξέθεσε για πρώτη φορά εν ζωή καλλιτέχνης και πρώτη φορά μη Ιταλός καλλιτέχνης.

Μεταξύ διαφόρων διακρίσεων, έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση της ΕΟΚ «150 νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας». Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γιάννη Νίκου στην ταινία «Ο σουρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», ταινία η οποία πήρε το α’ βραβείο μικρού μήκους στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Λονδίνο, Λευκωσία, Τορόντο, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στην  Βασιλεία, Παρίσι, Σπολέτο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα, Μάλτα, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Αμβέρσα και Λευκωσία.

Εκτενείς αναλύσεις και αναφορές για το έργο του γίνονται σε λεξικά και βιβλία τέχνης, ενώ πίνακές του υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο έργο του συναντάμε μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την εικαστική πραγματικότητα ευρύτατη θεματολογία κατανεμημένη σε ενότητες – κύκλους, οι οποίες φιλοτεχνούνται χρονολογικά παράλληλα. Ως εκ τούτου δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. Αυτές οι ενότητες είναι ο Παγανιστικός – Αλληγορικός Κύκλος, ο Ιστορικός Κύκλος, ο Βιβλικός Κύκλος, ο Μυθολογικός Κύκλος, ο Μεσαιωνικός Κύκλος, ο Ρομαντικός Κύκλος, ο Μοντέρνος – Αφαιρετικός Κύκλος, τα Πορτραίτα και τέλος τα Έργα με μολύβι.

Από την Ιταλία επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο: τη φυγή απ’ την πόλη και τη ζωή μέσα στη φύση. Στις περιπλανήσεις του ανά την Ελλάδα ανακάλυψε αυτό που θεωρεί ιδανική περιοχή, τη φύση της Μακεδονίας. Εκεί, βόρεια της Δράμας, δημιούργησε έναν δικό του χώρο, όπου ζει και ζωγραφίζει υπό ιδανικές συνθήκες με την οικογένειά του.

Κανονίστε την επίσκεψή σας

Κλείστε ένα ραντεβού και δείτε τα μοναδικά έργα του Γιάννης Νίκου από κοντά.

Τα μοναδικά έργα του ζωντανεύουν!